Частична забрана за смяна на пола на непълнолетни приема американският щат Джорджия.

...
Частична забрана за смяна на пола на непълнолетни приема американският щат Джорджия.
Коментари Харесай

Щатът Джорджия забранява смяната на пола до 18-годишна възраст

Частична възбрана за промяна на пола на малолетни приема американският щат Джорджия. Във вторник Сенатът на Джорджия гласува за забраняването на множеството интервенции за промяна на пола, както и срещу хормонозаместителни лечения за транссексуални лица под 18 години, оповестява WABE.

С 31-21 гласа бе признато окончателното приемане на законопроекта. Дали обаче губернаторът Брайън Кемп ще го подпише към момента не е ясно.

Противниците настояват, че законопроектът ще бъде противоконституционно нарушаване на правата на родителите. Той гласи, че лекарите в Джорджия към момента ще могат да предписват медикаменти за " блокирането " на пубертета. Републиканците настояват, че рестриктивните мерки върху други лекувания са нужни, с цел да се предотврати вземането на решения от децата, за които те ще съжаляват по-късно. Противниците въпреки това считат, че мярката ще навреди на транссексуалните деца и ще изисква от лекарите да нарушават медицинските стандарти за грижа.

Щатският сенатор Ким Джаксън, демократ и единственият открит ЛГБТК член на Сената на Джорджия, назова обстановката " извънредно отвратителна " в коментар от трибуната на Сената във вторник.

" Използваме децата като пешки ", сподели тя. " Използваме децата...и това е прикритие на съчувствие. И аз имам вяра в искреността на някои от членовете в тази зала, само че като цяло в действителност става дума за това, че ги тормозим, с цел да печелим политически точки. И това за мен е извънредно обезсърчително. " Някои сметнаха, че законът е " пауза ", целяща по-скоро да " отбрани " малолетните пациенти.

" Мисля, че той (законопроектът) пази малолетните от необратими промени, когато става въпрос за хормони и за интервенции, и мисля, че е вярно да се направи ", споделя републиканският сенатор Бен Уотсън.

Сенатът одобри SB 140, така наречен " лекуване на полова дисфория при малолетни, осъществявано в лечебни заведения и други лицензирани здравни заведенияна " на 6 март, а Камарата на представителите - на 16 март, само че защото бяха импортирани промени в мярката, тя бе върната в Сената за дефинитивно разглеждане.

 Демократ и единственият открит ЛГБТК член на Сената на Джорджия, назова обстановката
Демократ и единственият открит ЛГБТК член на Сената на Джорджия, назова обстановката " извънредно отвратителна " в коментар от трибуната на Сената във вторник.
Снимка: БТА/АП

В общи линии законопроектът е ориентиран към децата, които изпитват полова дисфория - клиничен термин за страданието, което изпитва човек, когато полът, с който се разпознава, не съответствува с този, който му е бил избран при раждането. Американската академия по педиатрия предлага на лекарите да дават на децата " всеобхватни здравни грижи, потвърждаващи пола и съобразени с развиването ".

Обикновено това стартира с месеци или години съвещания и грижи от екип от профилирани здравни служащи, преди да бъдат предписани каквито и да било медицински интервенции, които да оказват помощ на детето да се съобрази с половата си еднаквост. Блокерите на пубертета, които го забавят и нормално са идната стъпка в този развой, към момента ще бъдат позволени според законопроекта.

Американската академия по педиатрия съобщи, че интервенциите за потвърждаване на пола при малолетни са необичайност и следва да се преглеждат във всеки обособен случай. Въпреки това съперниците акцентират необратимите последствия от отхвърли на грижи на младежи, които дружно със своите родители и лекари са решили, че имат потребност от тях.

Сенаторът от Демократическата партия в щата Елена Парент съобщи във вторник, че републиканските законодатели демонстрират двуличие, като лишават решението на родителите по този въпрос, само че ги поддържат по други медицински въпроси като COVID-19 и носенето на маска.

" Тук ние узурпираме правата на родителите по един съответен медицински въпрос ", сподели тя.

А другояче изследване от 2021 година на плана " Тревор " откри, че транссексуалните младежи, които са получили хормонална терапия, имат по-нисък % на меланхолия и опити за самоубийство от тези, които не са получили такава.

Близо 60 души се записаха за обществено разискване, когато SB 140 влезе в комисията на 14 март. Някои от тези, които бяха пристигнали да свидетелстват в поддръжка на опозицията, започнаха да плачат. Председателят на комисията от Републиканската партия бе видян да прегръща плачеща майка на транссексуално дете, откакто комисията гласоподава да поддържа мярката.

Джеф Греъм, изпълнителен шеф на организацията " Равенство в Джорджия ", съобщи във вторник, че SB 140 в действителност " основава рисков казус, като слага политиката над научните обстоятелства ".

 В общи линии законопроектът е ориентиран към децата, които изпитват полова дисфория - клиничен термин за страданието, което изпитва човек, когато полът, с който се разпознава, не съответствува с този, който му е бил избран при раждането.
В общи линии законопроектът е ориентиран към децата, които изпитват полова дисфория - клиничен термин за страданието, което изпитва човек, когато полът, с който се разпознава, не съответствува с този, който му е бил избран при раждането.
Снимка: БТА/АП

" В името на сигурността и благосъстоянието на нашия щат губернаторът Кемп би трябвало да наложи несъгласие на това нездравословно законодателство. "

Законът е един от многото, предлагани в ръководените от републиканците законодателни органи в цялата страна, ориентирани против транссексуалните хора.

Алабама, Арканзас, Аризона, Флорида, Мисисипи, Южна Дакота, Тенеси, Юта и Мисури са приели някаква форма на законодателство, забраняващо здравното обслужване на транссексуалните хора. Законите в Алабама и Арканзас са оспорвани по правосъден път и сега са спрени. Забраната във Флорида влезе в действие на 16 март.

 Неотдавнашен разбор на Националното публично радио откри, че през последните две години са импортирани най-малко 306 законопроекта, ориентирани против транссексуалните - повече от всеки предходен интервал
Неотдавнашен разбор на Националното публично радио откри, че през последните две години са импортирани най-малко 306 законопроекта, ориентирани против транссексуалните - повече от всеки предходен интервал
Снимка: БТА/АП

Миналата година Кемп подписа закон, който не разрешава на транссексуалните деца да спортуват в учебно заведение в тима, който дава отговор на тяхната полова еднаквост.

Неотдавнашен разбор на Националното публично радио откри, че през последните две години са импортирани най-малко 306 законопроекта, ориентирани против транссексуалните - повече от всеки предходен интервал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР